Wat is de juiste diagnose voor aambeien?

Wat is de juiste diagnose voor aambeien?

Als je last hebt van inwendige of uitwendige aambeien, dan merk je dit pas na een aantal dagen.

In het begin heb je het niet echt door dat je last hebt van aambeien. Het gevoel van pijn en jeuk rondom je anus is niet herkenbaar en de meeste mensen denken:  “Ach, Dit Gaat Wel Over”.

Als je denkt dat je last hebt van inwendige of uitwendige aambeien kan je heel simpel even testen door met je vinger te voelen of er een bultje voelt vlak bij je of rond je anus.

Het valt vaker op nadat je naar de WC bent geweest en je ziet ineens bloed op het wc-papier ziet zitten.

Ernstige anale pijn kan ook op andere manieren ontstaan en meestal op het moment dat je gaat zitten of gaat liggen. De anus komt dan in een andere stand te zitten en “schuren” de aambeien over elkaar heen.

Als je naar je arts gaat met de symptomen van pijn en jeuk rondom de anus zal je arts je vaak direct vertellen dat je aambeien hebt.

Meestal neemt hij dan ook niet de moeite om even te kijken.

Het zijn algemene symptomen van aambeien. Waar wel voor moet worden gewaakt, is dat er niet al te snel de diagnose van aambeien wordt vastgesteld bij twijfel vraag dan door.

De symptomen van aambeien zijn vaak gelijk aan die van onder andere tumoren en verschillende infecties.

Daarom is het zo belangrijk dat de arts daadwerkelijk aambeien heeft geconstateerd. Desnoods moet het anale kanaal van binnen bekeken gaan worden.

Uitwendige aambeien zien eruit als enkele bultjes aan de rand van de anus. Als het bultje echter zacht is, kan het een trombose zijn.

Een stel regel is: Elk bultje moet regelmatig in de gaten worden gehouden en er mag niet vanuit worden gegaan dat het per altijd aambeien zijn.

De diagnose van een inwendige aambei is gemakkelijk als er een rectaal onderzoek aan vooraf gaat.

Mocht de inwendige aambei niet worden geïdentificeerd en kunnen alleen op de tast worden gevoeld, dan kan zal er dieper in de anus moeten worden bekeken. Dit kan met behulp van een anascoop worden uitgevoerd.

De anascoop is een aantal centimeter lang waarmee in de anus kan worden rond gekeken.

De anascoop wordt voor hij de anus in gaat bevochtigd met een speciaal glijmiddel zodat er geen hinderlijke pijnlijk is.

Als er nu aambeien worden geconstateerd of niet, wanneer er een anale bloeding is ontstaan, zal altijd het gehele anale kanaal bekeken moeten worden. Benadruk je arts hierop bloedingen heeft meerdere oorzaken.

Bloedingen vanuit de anus kunnen een voorteken zijn van verschillende en vaak grotere problemen. Denk bijvoorbeeld aan kanker of verschillende infecties aan de darmen.

de juiste diagnose voor aambeien? ,