Wat zijn de verschillende symptomen van aambeien?

Wat zijn de verschillende symptomen van aambeien?

Er zijn 2 verschillende soorten zenuwen in het anale gangen stelsel. De viscerale-  en de somatische zenuwen.

De somatische zenuwen zijn (net zoals de zenuwen van onze huid) in staat om pijn aan te geven.

De viscerale zenuwen zijn de zenuwen van onze darmen en deze kunnen de pijn helaas niet waarnemen. De viscerale zenuwen zijn ervoor om alleen maar onze druk waar te nemen.

Dit is de reden waarom inwendige aambeien vaak pijnloos zijn.

Er bevinden zich in het anale gangen stelsel (op de plek van de inwendige aambeien zich bevinden) geen zenuwen die de pijn kunnen waarnemen.

De inwendige aambeien worden mogelijk veroorzaak doordat deze tijdens de stoelgang onderworpen zijn aan een te grote druk

Dit kan als gevolg hebben dat er verschillende bloedingen gaan ontstaan.

Het rectale slijmvlies zorgt voor een slijm wat de anus en de omliggende huid bevochtigd.

Deze aanwezigheid van slijm in combinatie met ontlasting kan er voor zorgen dat je bij inwendige aambeien last krijgt van erge jeuk. Veel mensen ervaren jeuk, maar komt niet het meeste voor.

Dit komt omdat inwendige jeuk vaak wordt verward met pijn die er weldegelijk is.

Het kan voorkomen dat de aambei de anus uitsteekt en niet meer ( in verband met de grote) terug kan naar binnen.

Dit wordt een opgesloten aambei genoemd. Deze aambeien kunnen de aanvoer van het bloed stopzetten (mede door de druk van de anale sluitspier), waardoor bloedvaten zullen kunnen gaan afsterven.

Wanneer dit gebeurd is er medische aandacht nodig!

Soorten Aambeien

Er zijn verschillen de soorten inwendige aambeien en daardoor zijn er verschillende graden ontwikkeld om deze mee aan te duiden:

1e graad:    Aambeien die bloeden maar niet gaan verzakken.
2e graads:  Aambeien die wel verzakken en niet zelfstandig zullen herstellen.
3e graads:  Aambeien die wel verzakken en moeten worden terug gedrukt doormiddel van medische handelen.
4e graads:  Aambeien die niet meer terug kunnen worden gedrukt!

Over het algemeen zijn de symptomen van inwendige aambeien anders dan de symptomen van uitwendige aambeien. Uitwendige aambeien kunnen gevoeld worden

Dit kun je zien als een soort verdikking rond en van de anus, maar er zijn niet veel symptomen die overeenkomen met de inwendige aambeien.

Dit kan komen doordat uitwendige aambeien buiten en rond de anus zitten en hierdoor de werking van de anus niet echt belemmeren.

Uitwendige aambeien hebben alleen bij uitzondering invloed op de sluitspier en kunnen ook problemen veroorzaken. Helemaal wanneer deze “bloedproppen” bevatten. Dit wordt ook wel trombose genoemd.

Trombose van een uitwendige aambeien veroorzaakt een anale klomp, en dit wordt als extreem pijnlijk ervaren.

Dit komt omdat ze zich dicht bij de zenuwen kunnen bevinden. Uitwendige aambeien zorgen voor grote irritatie en pijn wanneer je bijvoorbeeld naar het toilet gaat en dit wordt dan geen pretje kan ik u verzekeren.

Hygiëne is een absolute must bij mensen die er last van hebben, voor uitwendige aambeien is het toiletpapier alleen niet voldoende, in de meeste gevallen even wassen.

Uncategorized ,

Comments are closed.